Instruktioner för bastu och vak

Tack för din bokning av bastun! Här kommer information inför ditt bad:

OBS! För att inte is ska bildas i vaken är en strömbildare monterad så att den hänger i en ställning på djupa sidan av vaken. Notera att strömbildaren INTE ska slås av vid bad i vaken!

OM ATT STARTA BASTUN
Börja med att ta ut askan från bastuaggregatet, det är luckan längst ner du drar ut. Töm askan i plåthinken och bär ut den. 

I plastlådor i bastun finns tändstickor, tändare och kniv. 

Tända bastun: lägg in några bitar näver först, skär upp några tunna stickor från ett vedträ och lägg dessa på nävret. Tänd nävret, vänta tills elden fått bra fart på pinnarna. Nu kan du börja lägga på ved, ett par tre klabbar först, och då dessa fått fart kan du fylla aggregatet helt. Ved finns på stranden i de stora vita säckarna. Vik igen påsarna då du tagit ved så det inte regnar eller snöar på den. 

Låt askluckan vara öppen ca 4 cm så blir det bra drag och fortare varmt. När du tycker att det blivit nog varmt kan du stänga askluckan helt. 

OM KALLBADET
Är du nybörjare på att kallbada, kolla vår info och lär dig mer.

OM ISVAKEN
OBS! Du ska INTE slå av strömbildaren då du badar! Mest därför att ljusslingans kabel är känslig vid uttaget och kan lätt gå av.

Testa förresten gärna att simma mot den vattenström den bildar. Står du stilla eller kommer du framåt?

REGLER
Det är förbjudet att förtära alkoholhaltiga drycker som överstiger 2,25% då det är allmän plats, vi vill heller inte att man dricker alkohol i bastun. 

SÄKERHET
Bastuaggregatet blir väldigt varmt, så sitt inte för nära det. Se också till att ingen går i närheten av kaminröret utanför bastun. 

STÄDNING
Städa efter er genom att ta upp ett par hinkar med vatten, slå vatten med skopan på bänkarna. Det finns även såpa ifall grundligare rengöring behövs. 

Lämna dörrarna mellan bastu och omklädningsrum öppna, lämna ventilationsluckorna öppna då du lämnar bastun. 

Låt den varma askan vara kvar i aggregatet då risken finns att glöd kan ramla ner på golvet vid bortforslandet.

Rapportera om något inte fungerar eller är vandaliserat. 

Lås hänglåset.