”Om jag bara hade en bastu i närheten, då skulle jag våga testa detta med att bada i en isvak”. Känner du igen dig? Men, de som kallbadar regelbundet låter helst bli att gå in i bastun efter badet. Titta på den här filmen med kallbadaren Pontus Wikström, så får du tips på hur du kan komma igång och bada, utan att ha tillgång till varken bastu eller ett uppvärmt omklädningsrum!
Tänk på detta då du badar
Låt oss använda begreppet ”kallbad” fortsättningsvis, eftersom detta är något du kan göra året om, inte bara i en isvak! Här kommer några saker du bör tänka på, och förslag på grejor som är bra att ha.
- KLÄ DIG VARMT- Om du ska kallbada utan möjligheten att byta om inomhus efteråt, måste du ha kläder som kan hålla dig varm då du kommer upp ur vattnet. Är det kring 0 grader ute behövs inte så mycket kläder, men är det -15 grader så behöver du ha tjock jacka, täckbyxor och varma skor för att få upp värmen igen. Om den plats du ska bada på ligger ute på isen behöver du vattentäta varma skor, då issörja kan förekomma. Lägg dina kläder i rätt ordning då du klär av dig, så att du snabbt kan klä på dig sen.
- VÄRM UPP INNAN – Spring några varv i dina varma kläder eller hoppa upp och ner på stället. Det är mycket skönare att gå ner i vattnet om du faktiskt längtar efter att få svalka av dig.
- ANVÄND MÖSSA OCH VANTAR – Det är kroppen du vill kyla ner, inte händerna eller huvudet.
- HÅLL HÄNDERNA OVANFÖR VATTNET – Simma inte de första gångerna, utan håll dina behandskade händer ovanför vattnet så att de inte blir för kalla, det blir då svårt att klä på sig.
- HA NÅGOT PÅ FÖTTERNA – Strumpor, badskor, eller foppatofflor. Du slipper gå direkt på den kalla snön, dina fötter blir inte lika kalla och de blöta fötterna fastnar inte på stegen då du går upp ur vattnet.
- FÖRBERED DIG INFÖR NEDSTIGANDET – Bestäm dig innan du börjar klä av dig att du helt enkelt ska genomföra badet. Andas lugnt med magen några andetag innan du går ner i vattnet, så att du lättare kan ta kontroll över andningen då du är i vaken.
- STANNA INTE FÖR LÄNGE I VATTNET – är det första gången, stanna högst en minut. Håll koll på tiden med en klocka. Din kroppstemperatur kan fortsätta att sjunka en stund efter badet, och du behöver lära dig var gränsen för detta går så du inte blir för kall. Men, försök att stanna så länge i vattnet att du får kontroll över andningen, så är chansen större att du efter badet får uppleva den stora belöningen som vinterbadare vill ha!
- STÅ PÅ NÅGOT DÅ DU BYTER OM – en bit liggunderlag eller en extra handduk. Isolerar mot kylan och dina fötter är torra då du ska klä på dig.
- HA VARM DRYCK MED DIG – om du blir så kall efteråt så du börjar huttra kan det vara skönt att dricka några deciliter varm dryck ur en termos.
Säkerhet och risker med kallbad
Många upplever sig bli piggare och friskare genom att regelbundet kallbada, och det kommer alltmer forskning som styrker detta. Men kallbad kan även vara skadligt, ja till och med livsfarligt under fel omständigheter. Här är några saker att tänka på
DU KAN DRUNKNA -förstås, det är ju vatten, men dessutom kallt vatten, och den bristande kontroll av situationen som då kan uppstå är extra farlig. Du har inte lika lång tid på dig att ta dig ur en besvärlig belägenhet innan nerkylningen får greppet om dig. Du bör därför bara bada där du bottnar, och aldrig ensam.
DU KAN BLI NEDKYLD – Kraftig nedkylning med kroppstemperatur under 35 grader, så kallad hypotermi, kan vara ett farligt tillstånd. Allra snabbast går nedkylningen i vatten. Du kan känna dig OK direkt du kommer upp ur det kalla vattnet, men en stund senare börja må dåligt på grund av nedkylning. Det är därför det är så viktigt att du gradvis ökar på din tid i vattnet då du badar, med kanske 20 s åt gången.
OM du blivit ordentligt nedkyld, gå inte in i bastun för att värma dig! Den snabba temperaturökningen kan vara direkt farlig.
SJUKDOMAR OCH KALLBAD – Vissa sjukdomstillstånd gör att kallbad kan vara riskabelt, ja till och med livsfarligt. Personer med hjärt- & kärlsjukdom eller högt blodtryck bör rådfråga läkare först, detta eftersom puls och blodtryck kan öka drastiskt då man badar. Resonera mer ingående med din vårdgivare kring hur just du skulle påverkas av kallbad om du har en sjukdom, det kan ju hända att det går att komma fram till en lösning som gör att du inte behöver avstå. Ett kort kallbad behöver ju inte vara mer dramatiskt för kroppen än att vrida duschreglaget på iskallt några sekunder!
Mer information
Läs mer om kallbadets välgörande effekter.
Vi lägger även upp information om aktiviteter på Facebookgruppen Vinterbad i Luleå